De zaak in het kort
In deze zaak heeft de rechtbank Gelderland een uitspraak gedaan over een verzoek van een appartementseigenaar, aangeduid als [eiser], om de huidige bestuurder van de Vereniging van Eigenaars (VvE), SLIM Beheer, te ontslaan. Daarnaast vroeg [eiser] om vernietiging van een door de VvE genomen besluit om akkoord te gaan met een offerte voor onderhoudswerkzaamheden aan het appartementencomplex. De rechtbank heeft beide verzoeken afgewezen. De kantonrechter oordeelde dat het ontslag van een bestuurder van een VvE niet door de rechter kan worden bepaald, maar door de vergadering van eigenaars. Daarnaast was er geen grond om het besluit over de offerte te vernietigen.
Het verloop van het proces en de feiten
De procedure begon met het indienen van een verzoekschrift door [eiser], die woonachtig is in een appartementencomplex dat in drie appartementsrechten is verdeeld. Stichting Portaal, [natuurlijk persoon A] en [eiser] bezitten ieder een appartementsrecht. SLIM Beheer fungeert als bestuurder van de VvE. Tijdens een vergadering van eigenaars op 6 juni 2024 werd met meerderheid van stemmen besloten akkoord te gaan met een offerte van [natuurlijk persoon B] voor een bedrag van € 17.484,50 voor onderhoudswerkzaamheden.
[eiser] verzocht de kantonrechter om SLIM Beheer te ontslaan als bestuurder, en om het besluit van de vergadering van 6 juni 2024, waarbij de offerte van [natuurlijk persoon B] werd goedgekeurd, te vernietigen. SLIM Beheer, namens de VvE, diende een verweerschrift in en verzocht de rechtbank om de verzoeken van [eiser] af te wijzen en [eiser] te veroordelen in de proceskosten.
Tijdens een mondelinge behandeling op 5 februari 2025 verscheen [gemachtigde] namens [eiser], maar niemand namens de VvE of SLIM Beheer. Wel was er iemand namens belanghebbende Stichting Portaal aanwezig. De griffier maakte aantekeningen van wat er tijdens de zitting werd besproken.
De beslissing van de rechtbank
De rechtbank moest beslissen over twee hoofdverzoeken van [eiser]: het ontslag van SLIM Beheer als bestuurder en de vernietiging van het besluit over de offerte.
Ten aanzien van het verzoek om SLIM Beheer te ontslaan, verwees de kantonrechter naar artikel 5:131 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel bepaalt dat het ontslag van een bestuurder van een VvE alleen door de vergadering van eigenaars kan worden uitgevoerd. Omdat het voorstel tot ontslag niet was geagendeerd voor de vergadering van 6 juni 2024 en er geen besluit was genomen, was het verzoek niet ontvankelijk. [eiser] had tijdens de vergadering wel een verzoek tot ontslag gedaan, maar dit was niet op de agenda gezet en er was geen stemming over geweest. De kantonrechter wees erop dat, zelfs als het verzoek geagendeerd zou zijn en geweigerd was, [eiser] wellicht een vervangende machtiging bij de rechter had kunnen aanvragen. Echter, de bevoegdheid van de kantonrechter om zo’n machtiging te verlenen is onderwerp van discussie en viel buiten het bereik van deze zaak. Daarom werd het verzoek tot ontslag van SLIM Beheer afgewezen.
Wat betreft de vernietiging van het besluit over de offerte, stelde de kantonrechter dat een besluit van een rechtspersoon vernietigd kan worden als het in strijd is met wettelijke of statutaire bepalingen, de redelijkheid en billijkheid, of een reglement, zoals vastgelegd in artikel 2:15 BW. [eiser] had aangevoerd dat een vergelijkbaar besluit eerder met een meerderheid van stemmen was afgewezen, maar had dit niet onderbouwd. Bovendien was het simpelweg oneens zijn met het besluit geen voldoende reden voor vernietiging. De kantonrechter vond geen andere gronden voor vernietiging en wees ook dit verzoek af.
Ten overvloede merkte de kantonrechter op dat Stichting Portaal bereid was om eventuele goedkopere offertes voor het onderhoud te overwegen. [eiser] had ook aangegeven dat [natuurlijk persoon A] de puien van hun appartement hadden vervangen, wat mogelijk de onderhoudskosten zou verlagen en een herziening van de offerte noodzakelijk maakte.
In de slotsom wees de kantonrechter de verzoeken van [eiser] af en veroordeelde haar in de proceskosten van de VvE, welke op nihil werden begroot. De beschikking werd gegeven door mr. M.D.R. Joppe en in het openbaar uitgesproken op 26 februari 2025.
Lees de originele uitspraak hier.
Disclaimer: Deze samenvatting is automatisch gegenereerd en kan daardoor fouten bevatten.
Raadpleeg altijd de originele uitspraak.