De zaak in het kort
In deze zaak heeft de rechtbank Gelderland uitspraak gedaan over een geschil binnen een Vereniging van Eigenaars (VvE). De eiser, een van de appartementseigenaren, heeft de kantonrechter verzocht om de ontslagprocedure van de huidige bestuurder van de VvE, SLIM Beheer, te initiëren en een besluit van de vergadering van eigenaars te vernietigen. De kantonrechter heeft beide verzoeken afgewezen. Het verzoek tot ontslag kon niet door de rechter worden behandeld omdat het wettelijk gezien aan de vergadering van eigenaars is om hier een beslissing over te nemen. Het verzoek om een besluit te vernietigen werd afgewezen bij gebrek aan voldoende onderbouwing van de eiser.
Het verloop van het proces en de feiten
De zaak begon met een verzoekschrift van de eiser, een van de appartementseigenaren van een complex dat is verdeeld in drie appartementsrechten. Naast de eiser zijn Stichting Portaal en een natuurlijk persoon eveneens eigenaar van een appartementsrecht. De bestuurder en beheerder van de VvE is SLIM Beheer, die tevens de verwerende partij in deze zaak is.
Tijdens de vergadering van eigenaars op 6 juni 2024 werd met meerderheid van stemmen besloten een offerte van een aannemer goed te keuren voor onderhoudswerkzaamheden aan het appartementencomplex. De eiser was het niet eens met dit besluit en wilde het terugdraaien. Tevens wilde de eiser dat SLIM Beheer als bestuurder zou worden ontslagen wegens ontevredenheid over hun beheer.
De mondelinge behandeling van de zaak vond plaats op 5 februari 2025. De eiser was vertegenwoordigd door zijn gemachtigde, maar namens de VvE en Slim Beheer was niemand aanwezig. Wel was er een vertegenwoordiger van de belanghebbende Stichting Portaal aanwezig. Tijdens de zitting werd het verloop van de procedure besproken en werd de beschikking op 26 februari 2025 bepaald.
De beslissing van de rechtbank
De rechter diende te oordelen over twee verzoeken van de eiser: (i) het ontslag van SLIM Beheer als bestuurder van de VvE en (ii) de vernietiging van het besluit dat tijdens de vergadering van eigenaars op 6 juni 2024 was genomen.
Met betrekking tot het eerste verzoek wees de kantonrechter erop dat het ontslag van een bestuurder van een VvE volgens de wet voorbehouden is aan de vergadering van eigenaars. Volgens artikel 5:131 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek kan het bestuur door de vergadering van eigenaars worden benoemd en ontslagen. Dit betekent dat de kantonrechter niet bevoegd is om een bestuurder te ontslaan en dat de eiser dit punt op de agenda van een vergadering van eigenaars moet plaatsen voor een stemming.
De eis van de eiser om Slim Beheer te ontslaan werd daarom afgewezen. De eiser had tijdens de vergadering van 6 juni 2024 wel twee keer een verzoek tot ontslag gedaan, maar dit was niet officieel geagendeerd en er was geen beslissing over genomen.
Betreffende het tweede verzoek, de vernietiging van het besluit om akkoord te gaan met de offerte voor onderhoudswerkzaamheden, oordeelde de kantonrechter dat er geen wettelijke of statutaire basis was voor vernietiging. De eiser had geen overtuigende redenen aangevoerd die voldeden aan de voorwaarden van artikel 2:15 BW om het besluit te vernietigen. Het enkele feit dat de eiser het niet eens was met het besluit, was onvoldoende reden.
De kantonrechter wees ook dit verzoek af. Echter, de kantonrechter merkte op dat indien de eiser een goedkopere offerte zou kunnen vinden voor de onderhoudswerkzaamheden, de VvE open zou staan om deze te overwegen in een nieuwe vergadering van eigenaars.
Tot slot veroordeelde de kantonrechter de eiser in de proceskosten, hoewel deze werden begroot op nihil omdat er geen kosten aan de zijde van de VvE waren gemaakt.
Deze uitspraak benadrukt het belang van het volgen van de juiste procedures binnen een VvE, met name met betrekking tot het benoemen en ontslaan van bestuurders en het aanvechten van besluiten. Het onderstreept ook de beperkingen van de rechterlijke macht in interne VvE-zaken, waarbij de vergadering van eigenaars vaak de beslissingsbevoegdheid heeft.
Lees de originele uitspraak hier.
Disclaimer: Deze samenvatting is automatisch gegenereerd en kan daardoor fouten bevatten.
Raadpleeg altijd de originele uitspraak.