De zaak in het kort
In deze zaak heeft de rechtbank Amsterdam geoordeeld dat Amvest Development Real Estate B.V. een contractuele boete moet betalen aan de kopers van een appartement wegens aanhoudende lekkages. De lekkages zijn gemeld tijdens de oplevering van het appartement in juni 2021 en ondanks diverse pogingen zijn ze nog steeds niet opgelost. Hierdoor blijft Amvest een boete van € 173,50 per dag verschuldigd totdat het probleem definitief is verholpen. Amvest is niet verplicht een exacte tijdsplanning te geven voor het oplossen van de lekkage, aangezien zij afhankelijk is van meerdere partijen.
Het verloop van het proces en de feiten
De procedure begon met een koop- en aannemingsovereenkomst tussen [eisers] en Amvest voor een appartement in een nieuwbouwproject. Volgens de overeenkomst moest Amvest het appartement binnen 500 werkbare werkdagen gereed opleveren, met een boete van € 173,50 per dag voor vertraging. De oplevering vond plaats op 28 juni 2021, maar er werden vochtplekken aangetroffen in de woonkamer en slaapkamer. [eisers] kon hierdoor niet starten met de bouwwerkzaamheden aan het appartement.
Amvest voerde nadien werkzaamheden uit en stelde 12 juli 2021 als de officiële opleverdatum vast. Ondanks deze werkzaamheden bleven de lekkages bestaan. Daarom sloten partijen op 5 mei 2022 een vaststellingsovereenkomst waarin werd bepaald dat Amvest een boete moest betalen voor de overschrijding van de bouwtijd en zolang de lekkage niet was verholpen. De boete was verdeeld in drie categorieën op basis van de periode waarin de lekkage niet was opgelost.
De lekkage bleef echter bestaan, waardoor [eisers] regelmatig contact opnam met Amvest en om een voorschot op de boete vroeg. Amvest was in overleg met de aannemer en de Vereniging van Eigenaars (VvE) om het probleem te verhelpen. In oktober 2023 heeft de VvE een onderzoek laten uitvoeren door Coltec Lekdetectie en Thermografie, die concludeerden dat snelle reparaties nodig waren om verdere schade te voorkomen.
Ondanks het opstellen van een plan van aanpak door Amvest, bleef de lekkage bestaan en [eisers] vorderde in de rechtszaak dat Amvest een boete zou betalen vanaf 10 maart 2022 tot de dag dat de lekkage definitief is opgelost. Daarnaast eisten zij dat Amvest een gedetailleerd plan van aanpak zou maken om het probleem te verhelpen.
De beslissing van de rechtbank
De rechtbank oordeelde dat Amvest de boete moet blijven betalen totdat de lekkage is opgelost, omdat de vaststellingsovereenkomst dit zo bepaalt. De rechtbank volgde de uitleg van [eisers] dat de boete is gekoppeld aan het verhelpen van de lekkage in de woonkamer en slaapkamer, zoals gemeld bij de oplevering in juni 2021. De rechtbank vond dat Amvest geen duidelijkheid had geboden dat de boete alleen verschuldigd zou zijn zolang de woning onbewoonbaar was.
Verder erkende de rechtbank dat Amvest niet verplicht kon worden om een exacte tijdsplanning te geven voor het oplossen van de lekkage, gezien de afhankelijkheid van de VvE en andere betrokken partijen. De gevorderde buitengerechtelijke incassokosten werden toegewezen, evenals de proceskosten, omdat Amvest grotendeels in het ongelijk was gesteld.
De rechtbank gaf partijen het advies om zo nodig gebruik te maken van bemiddeling door SWK om de datum van het herstel van de lekkage vast te stellen. De rechtbank wees de vordering af die Amvest zou verplichten tot een gedetailleerd plan van aanpak met tijdsplanning, maar bevestigde wel dat de boete moest worden betaald totdat de lekkage daadwerkelijk was verholpen.
Lees de originele uitspraak hier.
Disclaimer: Deze samenvatting is automatisch gegenereerd en kan daardoor fouten bevatten.
Raadpleeg altijd de originele uitspraak.