De zaak in het kort
In deze kwestie draait het om de ondertoezichtstelling van twee minderjarige kinderen, [de minderjarige1] en [de minderjarige2], geboren in respectievelijk 2023 en 2024. De moeder van de kinderen, die het gezag over hen heeft, is in hoger beroep gegaan tegen een beslissing van de kinderrechter. Deze had op verzoek van de raad voor de kinderbescherming bepaald dat de kinderen onder toezicht gesteld zouden worden van de William Schrikker Stichting Jeugdbescherming & Jeugdreclassering (de GI) vanwege zorgen over hun ontwikkeling. De moeder is het niet eens met deze beslissing en vindt dat de ondertoezichtstelling moet worden opgeheven. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft nog geen definitieve uitspraak gedaan en heeft de moeder verzocht om aanvullende informatie te verstrekken over de hulp en situatie van de ouders en kinderen voordat een definitieve beslissing wordt genomen.
Het verloop van het proces en de feiten
Het proces begon met een verzoek van de raad voor de kinderbescherming om [de minderjarige1] en [de minderjarige2] onder toezicht te stellen vanwege zorgen over hun opvoedomgeving. De kinderrechter in de rechtbank Midden-Nederland stemde in met dit verzoek, wat leidde tot de ondertoezichtstelling van de kinderen van 16 oktober 2024 tot 16 oktober 2025.
De moeder ging in hoger beroep tegen deze beslissing en voerde aan dat de kinderen niet ernstig in hun ontwikkeling bedreigd worden. Zij benadrukte dat, hoewel zowel zij als de vader een belast verleden hebben, dit geen invloed heeft op haar draagkracht als ouder. De incidenten tussen de ouders, die aanleiding gaven tot bezorgdheid, vonden plaats voordat de kinderen geboren werden en de ouders hebben sindsdien therapie gevolgd. De moeder wees erop dat de huidige situatie, waarbij de vader soms bij het gezin verblijft, zorgvuldig is opgebouwd met aandacht voor de draagkracht van de kinderen. Zij benadrukte dat er al hulp voor de ouders is en dat de GI nog geen contact met haar heeft opgenomen sinds de ondertoezichtstelling.
Tijdens de mondelinge behandeling vertelde de moeder aan het hof dat het goed gaat met de kinderen: [de minderjarige1] gaat naar de kinderopvang en een VVE-klas en [de minderjarige2] groeit goed. De geplande verhuizing naar de woonplaats van haar oudste zoon is niet doorgegaan, waardoor de spanningen die met een verhuizing gepaard kunnen gaan, zijn uitgebleven. De moeder stelt dat er daarom geen reden is voor een ondertoezichtstelling.
De raad voor de kinderbescherming ziet echter nog steeds een ernstige ontwikkelingsbedreiging voor de kinderen, vooral door de kwetsbare opvoedomgeving en de geschiedenis van geweld in de relatie van de ouders. Hoewel de raad erkent dat er positieve ontwikkelingen zijn, vindt deze dat de situatie te kwetsbaar is voor vrijwillige hulpverlening en dat zicht op de gezinssituatie vanuit de GI noodzakelijk is.
De beslissing van de rechtbank
Het gerechtshof heeft nog geen definitieve beslissing genomen over het beroep van de moeder. Het hof overweegt dat de situatie waarin de ouders en kinderen zich bevinden nieuw en onbekend is, vooral met de recente terugkeer van de vader in het gezin. De ouders hebben verschillende vormen van hulp, maar het hof heeft nog geen informatie ontvangen over de voortgang en het effect van deze hulp.
Het hof heeft de moeder de kans gegeven om binnen twee weken informatie te overleggen over de hulp die zij en de vader ontvangen en de ontwikkeling van de kinderen. Dit omvat onder andere rapportage van de reclassering en informatie van de kinderopvang en het consultatiebureau. Het hof acht zich op dit moment onvoldoende voorgelicht om een definitieve beslissing te kunnen geven en houdt daarom de beslissing aan. In de tussentijd blijft de ondertoezichtstelling van kracht en wordt van de GI verwacht dat zij informatie over de gezinssituatie verschaft zodra zij in het gezin actief wordt.
Nadat de moeder de gevraagde informatie heeft verstrekt, krijgen de raad voor de kinderbescherming en de GI de gelegenheid om hierop te reageren. Pas daarna zal het hof een definitieve beslissing nemen over het hoger beroep van de moeder.
Lees de originele uitspraak hier.
Disclaimer: Deze samenvatting is automatisch gegenereerd en kan daardoor fouten bevatten.
Raadpleeg altijd de originele uitspraak.